Chiapudding met fruit

Ingrediënten 

 • 30 g chiazaad
 • 200 ml ongezoete amandelmelk of andere ongezoete plantaardige melk
 • 1 tl stevia of 1el honing
 • 150 g bosbessen (tip: diepvries) of ander fruit

 

Bereidingswijze 

 1. Meng het chiazaad samen met de amandelmelk of ander ongezoete plantaardige melk.
  Tip: heb je liever een gladdere structuur, gebruik dan gemalen chiazaad
 2. Voeg naar smaak stevia of honing toe.
  Tip: stevia levert geen extra calorieën, honing bevat 64 kcal per eetlepel
 3. Doe de bosbessen in een potje en vul af met het chiamengsel
  Tip: je kan naast bosbessen eender welk fruit gebruiken. Een lekkere variant is gebakken appeltjes met kaneel.
 4. Laat minstens 15 min. of een hele nacht in de koelkast staan.

Smakelijk!

Enkele weetjes over chiazaad: 
Goed voor de lijn
Chiazaadjes vormen een geleiachtige structuur die ervoor zorgt dat je lange tijd een verzadigd gevoel hebt. Deze ‘gelei’ zorgt er ook voor dat de omzetting van koolhydraten naar suikers wordt vertraagd, waardoor er minder insuline hoeft worden aangemaakt. Dit houdt je bloedspiegel en hormonen in balans. En hoe minder insuline je lichaam aan hoeft te maken, hoe gemakkelijker je gewicht verliest.

Goed voor de spijsvertering
28 gram chiazaad bevat maar liefst 11 gram voedingsvezels. Dat is eenderde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels voor volwassenen. Het toevoegen van chiazaadjes aan je voedingspatroon is dus een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat je een flinke hoeveelheid vezels binnenkrijgt. Dat is goed voor de spijsvertering én stoelgang!

Goed voor hart en bloedvaten
Chiazaden zitten boordevol omega-3-vetzuren. Deze vetten zijn belangrijk voor de gezondheid van de hersens, maar helpen ook hart- en vaatziektes te voorkomen.

Sterke tanden en botten
Een portie bevat 18% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium. Dit mineraal is belangrijk voor het behoud van sterke botten en een goede mondgezondheid. Dezelfde werking heeft fosfor (in een portie chiazaad zit 27% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Fosfor wordt ook gebruikt voor de vorming van collageen, waardoor het invloed heeft op het behoud van een gezonde huid.

Veel eiwitten
Chiazaden zijn een bron van eiwitten. Een portie chiazaad bevat maar liefst 4,4 gram eiwit, bijna 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Nachtrust en stemming
Ook het aminozuur tryptofaan zit in chiazaden. Tryptofaan helpt om de eetlust te reguleren en om je stemming en nachtrust te verbeteren.

Meer informatie?

Wens je meer informatie of wil je een afspraak maken voor een eerste consultatie?